[http://news.domain.com.au/domain/real-estate-news/welcome-to-slice-of-]
[./index.htm]
[./architecture.htm]
[./tours.htm]
[./john-macarthur.htm]
[./james-26-william.htm]
[./elizabeth-onslow.htm]
[./rotolactor.htm]
[./today.htm]
[./manage-future.htm]
[./publications.htm]
[./contact-us.htm]
[./rotolactor.htm]
[Web Creator] [LMSOFT]
Show me an example
Show me an example
Elizabeth Macarthur-Onslow commissioned plans for the Stables in May 1883 and stated in a letter to P.G. King "It will be simply a single building with 6 stalls and 2 boxes very well built and chained and all fittings to be very comfortable.  I don't see the necessity for grand stables."

The architect was H.C. Kent; the builder Charles Furner; and the carpenter Herbert English.  The stables were completed in 1885 but in 1900 2 carriage bays were added to the stables.

In the 1950s the horse stalls were removed and a concrete slab installed transforming the stables into a dairy,  However during the 1960s the dairy fixtures were removed and the stables were then used for other activities including as a maintenance shed and the garaging of tractors. 

Over the years the site has featured in the movies "Smiley" and "Smiley Gets a Gun".  During the 1970s the stables were leased by the Camden Theatre Group Co--operative as a rehearsal space and the "Summer of the Seventeenth Doll" was performed there in 1981.

During the 1990s the building deteriorated, particularly after a large tree fell on the western section causing considerable damage.  However in 1995 Stage 1 of the restoration work commenced under supervising architect Peter Myers.  The restoration work included repairs to the carriage house roof; removal of the concrete slab; repairs to drainage and brick paving was partially replaced in the stables.

In 2015 the Camden Park Preservation Committee completed Stage 2 of the restoration under Howard Tanner as consulting architect.  This work included the reconstruction and repairs to the carriage house doors and a wooden floating floor constructed above the original floor.  The verandah was stabilised and new guttering installed and the original cistern enlived.  A kitchen was constructed in what had once been the tack room.
COACH HOUSE & STABLES